Nuffnang~Ads1

Monday 26 August 2013

Recipe: Ikan Bawal Masak Kicap



Duduk rumah MC ni, dengan MyBoo yang perut tak sihat, so masak la simple dan selamat untuk perut. Hari ni masak sup ayam campur kentang dan tambahan ikan bawal masak kicap.


Ikan tu dah lama lepak dalam freezer, makin lama nanti makin tak sedap. So masak jelah. Nak tunggu sampai bila lagi kan. Lagipun I dah bosan makan ayam, daging, ayam, daging. Rumah terbuka semua masak itu-itu juga. Dah muak makan rendang dan makanan bersantan. so back to basic, sup dan masak kicap.

Jom tengok bahan-bahan.

Ingredients:




Ikan bawal emas – sepotong
Bawang besar – separuh di potong-potong
Bawang merah – satu dihiris
Bwang putih – satu dihiris
Cili padi – 2 biji dihiris nipis. Kalau suka pedas boleh tambah lagi
Asam keping
Sedikit kicap
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Air setengah cawan

How to:
1 – Ikan dibersihkan. Kemudian letakkan sedikit garam, kunyit dan tepung jagung. 


2 – Panaskan minyak untuk menggoreng ikan. Ikan digoreng separuh masak. Setelah siap, letakkan ditepi.


3 – Panaskan pula sesudu besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili padi. Setelah naik bau, masukkan air, asam keping dan sedikit kicap.


4 – Masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Sedikit garam dan bahan perasa.


5 – Angkat setelah mendidih dan cukup rasa.

Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.

Selamat mencuba!

Note: Semua resepi dalam blog ni is edible, just I tukar sana sini ikut citarasa and bahan-bahan yang I ada dalam fridge i.. sebab I ni keje, busy, tapi suka masak and tak selalu fridge tu ada semua benda yang I perlukan bila I nak masak or myBoo teringin makan sesuatu. Peace!

No comments:

Post a Comment