Sabtu pagi! Leisure weekend ;)
Even masih dalam bulan Syawal, tapi minggu ni kena standby
kerja. So I kena ada around KL je untuk monitor my team’s work progress. If any
urgent issue, I kena kuarkan ‘pekeliling’ panggil balik my teammates untuk
masuk ofis. Phew~~~
So bangun je hari ni ligat fikir nak buat breakfast apa… semalam myBoo nak makan mee goreng. Ok jom goreng mee. Tapi I tak fancy mee, so I pon korek fridge and jumpa carrot, zucchini, udang and kulit popiah! Jadi hidangan sampingan hari ni, popiah sayur dan suhun.. Suhun memberikan lebih tekstur dalam popiah tu dan mengenyangkan.
Let us check it out~~
Ingredients:
Zucchini – pakai separuh je. Hiris panjang dan nipis (boleh
ganti dengan timun biasa)
Carrot – I pakai baby carrot dalam 4ketul (hilis panjang dan
nipis)
Bawang besar – separuh. Potong dadu
5ekor udang sederhana – rebus sekejap then slices. Prep dengan
garam and black pepper.
Suhun – agak-agak je, jangan banyak sgt. Rendam dalam air
panas nak bagi kembang. Potong-potong.
Kulit popiah
How to:
1 – Siapkan semua bahan-bahan. Sediakan tempat bersih untuk
kita balut popiah tu nanti.
5 – Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah cukup
panas, masukkan popiah dan goreng hingga kekuningan.
Tips: Minyak jangan terlalu panas, nanti popiah pertama jadi
hangus sikit. Adjust api tu nak bagi popiah masak dengan baik. Jangan besar-besar
nanti terbakar dapur. Hahaha…
Selamat mencuba!
Note: Semua resepi dalam blog ni is edible, just I tukar
sana sini ikut citarasa and bahan-bahan yang I ada dalam fridge I.. sebab I ni
keje, busy, tapi suka masak and tak selalu fridge tu ada semua benda yang I
perlukan bila I nak masak or myBoo teringin makan sesuatu. Peace!
No comments:
Post a Comment